Pasulj je odlična namernica. Sprečava blagu avitaminozu koja je karakteristična za hladne dane i dijetetski način ishrane. Ima i odlična dejistva na jetru i žučnu kesu, a čisti i creva. Preporučuje se posle dijeta. Pripada rodu mahunarki i nutritivno je na visokom mestu na listi zdravih namernica. Pasulj sa ljuskom je još i zdraviji od belog jer u ljusci sadrži čak 8 flavonoida, uključujući antocijanin koji daje jaku antioksidativnu ulogu. Pasulj je odlična namernica za poboljšanje zdravlja srca. Koncentrisani je izvor prehrambenih vlakana, koji pomažu u smanjenju holestrola, folne kiseline, koja snižava koncentraciju homocisteina u krvi. Pasulj je dobar izvor magnezijuma koji je antistresni mineral, važan za rad mišića i nervnog sistema. Polifenolni antioksidativni fitonutrijenti koji su u sastavu pasulja štite holesterol od oksidacije, sprečavajući nastajanje arteroskleroze. Dobar je izvor vitamiba B1, koji ima važnu ulogu u pretvaranju šećera u iskoristivu energiju. Takođe, dobar je izvor fosfora koji je sastavni deo ATP molekula. Odličan je i izvor magnana koji štiti od mitohondrije, a oni proizvode energiju i štite od oštećenja koje uzrokuju slobodni radikali. Zbog prisustva šećera u pasulju, kod nekih osoba može izazvati gasove. Te šećere troše bakterije u debelom crevu. Proces nadimanja se može smanjiti ukoliko se izbaci voda u kojoj je bio prvo pasulj tj u kojoj se prvo kuva. Kim, komorač i đumbir su začini koji mogu smanjiti gasove od pasulja. Pasulj sadrži aminokiselinu lizin koju žitarice nemaju, a siromašan je cisteinom, metioninom i tripofanom, kojima žitarice obiluju. Izvrstan je izvor belančevina. Samo jedna šolja kuvanog pasulja sadrži oko 15 gr belnčevina. Sadrži i molibden, materiju koja izbacuje štetne radikale iz organizma, a to je i enzim koji je zadužen za iskorišćavanje gvožđa. Treba ga čuvati hermetički zatvorenog u posudi na hladnom i suvom mestu. bitno je samo da nema vlage niti nekog drugog oštećenja. Velika antioksidativna moć pasulja leži u spojevima koji se zovu antocijani, kojih najviše ima u crnom pasulju, a manje u crvenom, smeđem i belom.Bitna informacija je da pasulj ne sadrži gluten, pa ga mogu koristiti i osobe koje pate od celijaklije. Preporučuje se često konzumiranje pasulja radi probave, prevencije zatvora, prevencije i lečenja sindroma iritabilnog kolona, hemoroida, divertikuloze. Pasulj ima nizak glikemijski indeks ( 39 ), pa sprečava brz porast glukoze u krvi, to je čini idealnom namernicom za dijabetičare, kao i tokom dijete za mršavljenje.
https://www.jelenastevanovic.rs
http://www.fitneszona.rs
No comments:
Post a Comment