Sunday, October 2, 2016


Zeleni dresing

1 praziluk
200 gr mladog spanaća
1 vezica peršuna
50 gr bundevinog sirovog semena
1 avokado
sok od 1/2 limuna
malo maslinovog ulja
so - po ukusu


Potrebno je da sve zelene sastojke dobro operete, malo usitnite i ubacite u blender ( moze i secko umesto blendera ) i kratko izblendirate. U to dodajte sve ostale sastojke i dobro usitnite u blenderu, sve dok ne dobijete kompaktnu smesu. Dresing možete jesti uz testeninu, kao namaz na hleb ili kao dodatak krompirima, mesu, ribi.. Po ukusu.. Uživajte.

Prijatno!
 
 Praziluk je povrće koje nam je uglavnom uvek na dohvatu ruke. Veoma je blagotvorno za vid, kao i za kosti.Nutricionisti ga preporučuju gojaznim osobama, zbog brzog osećaja sitosti. Idealan je za doručak, lagani ručak i večeru.Sadrži značajne količine kempferola, prirodnog flavonoida, zbog kog se smatra da se smanjuju hronične bolesti, a pomaže i kardiovaskularnom sistemu štiteći dodatno krvne sudove. Dobar je izvor vitamina A, koji poboljšava vid i jača imuni sistem, a sadrži i vitamin K koji je važan za naše kosti, kao i magnan. Takože, sadrži vitamin B6, koji smanjuje nivo homocisteina u krvi i na taj način reguliše nivo neproteinske aminokiseline koja se povezuje sa srčanim oboljenjima, stvaranjem krvnih ugrušaka i srčanim udarima. Može se konzumirati i svež, ali se može kuvati i pržiti. Odličan je dodatak jelima. Može da se dinsta, dodajeu čorbe, salate, slane pite, idealan je za masna jela jer olakšava varenje. U većoj meri sadrži kalijum i natrijum, kao i vitamine C i A. Osim što je ukusan i hranljiv, sadrži svega 27 kalorija, a budući da obiluje vodom ( 85% ), odličan je i diuretik. Beli deo prazikluka obiluje prirodnim šećerima fruktozom i saharozom, i iz tog razloga oma pomalo sladak, aromatičan ukus. Zeleni deo biljke, bogat je vitaminima i aktivnim supstancama koje podižu imunitet. Preporučuje se da se najčešće koristi u zimskim danima. Preporučije se svež ili samo malo prodinstan, kako bi sadržao što više nutritivnih vrednosti. Veoma je bogat celulozom, koja olakšava varenje i stimuliše pražnjenje creva. Medicinski rezultati pokazuju da pomaže kod alergija, anemija, astme, arteroskleroze, bolesti srca i krvnih sudova, bronhitisa, gojaznosti, gubitka apetita, depresije, impotencije, kamena u bubregu, kašlja, prevencije i lečenje kancera, neplodnosti, povišenog holesterola, prehlade i gripa, problema sa jetrom i štitnom žlezdom.. U vidu obloga se koriste listovi i sitno usitnjeni beli delovi biljke.
http://www.fitneszona.rs

No comments:

Post a Comment