Tikve ( Bundeva )
U vreme kad “zdrava hrana” stiče sve više pristalica, tikva ili bundeva je svakako namernica koju ne treba zanemariti, pogotovo za vreme jeseni kad je sezona. Nepravedno zanemarena bundeva je pravi izvor vitamina, minerala i drugih važnih materija. Siromašna je kalorijama i lako se vari. Uljne tikve čije su semenke bez ljuske su veoma na ceni. Bundeva je poreklom iz Amerike, ima ih raznih vrsta, boja i oblika. Jednogodišnja jnj biljka, uzgaja se iz rasada, ne zaliva se direktno već sistemom kap po kap, prihranjuje se lako rastvorljivim đubrivima, a štiti od biljnih bolesti i prejakog sunca. Dugačke, bodljikave stabljike, okićene su krupnim listovima prekrivenim dlačicama i tamno žutim cvetovima u obliku levka. Cvetovi se pretvaraju u krupne narandžaste plodove pune pljosnatih belih ili zagasito zelenih semenki. Izvor je života i simbol regeneracije, a jako brzo oporavlja umoran organizam. smatra se hranom besmrtnosti. Zbog hranljivosti i lekovitosti, ludaju ( bundevu ) , zovu vojvođanska banana. NJen mesnati deo sadrži dosta beta karotina i vitamin E, deluje kao jak laksativ koji sprečava rak. Semenke sadrže oko 30% nezasićenih ulja, koje pospešuju funkciju prostate, neki kažu i potenciju. Bogate su gvožđem, cinkom, fosforom i selenom. U narodnoj medicini se koristi kao lek protiv crevne upale i glista kod dece. Hladno ceđeno ulje iz semenki bundeve se koristi u terapiji kod bubrežnih bolesnika, reumatičara i za oporavak posle operacija. Sadrži i prirodne antioksidante koji usporavaju starenje ćelija. Od srca bundeve se može napraviti odlična supa, a od cvetova bundeve ukusna sarma. Tikvino ulje, po nutricionističkim vrednostima, može se meriti sa najkvalitetnijim maslinovim uljem i uljem pšeničnih klica. Ono se dobija bez opetreb hemikalija. Ovo ulje se koristi nerafinisano salatrno ulje. Uljina tikva - golica, pogodnija je za ceđenje ulja od one sa ljuskom, jer daje veći prinos ulja, a ovo ulje obično ima i viši sadržaj važnih aktivnih materija. Uljane pogače koje ostaju nakon presovanja ulja iz semenki, takve tikve su izuzetno bogate belančevinama. Meso tokve, zahvaljujući prisustva celuloze, poseduje prugasto dejistvo tj ulogu čišćenja organizma od otpadnih materiija. Pored toga, ima i diuretično dejistvo deluje umirujuće i olakšavajuće. U zimskom periodu, zbog bogatstav vitamina i minerala, jača otpornost organizma prema infekcijama, stiče se mentalna svežina i vitalnost. Beta karotin ispoljava antioksidativna dejistva čime se objašnjava antikancerogeno delovanje. Ritmično grickanje semenki smiruje živce, a ukusno jezgro je hranljivo zbog belančevina, ulja, balastnih i mineralnih materija, koje se na ovaj način unose u organizam. Zrno tikve je posebno bogato magnezijumom, fosforom, bakrom, gvožđem, manganom. Sadrži i određenu količinu vitamina E. Važan sastojak bundeve su belančevine, a cucurbitin i triptofan su dve važne antikiseline pronađene u proteinima zrna, zbog čega je i dokazana antiparazitsko dejstvo. Najčešće je dejistvo na prostatu. Tkivinom ulju se pripisuje i svojstvo jačanje potencije, ubrzava postoperativne rekonvalenscencije i poboljšanja opšteg stanja organizma. Sadrži ugljene hidrate, proteine, karotine, provitamin A, C, E i K, vitamine iz grupe B ( B1, B2 i B6 ), niacin, folnu kiselinu, kalijum, fosfor, kalcijum i gvožđe. Takođe, ima i pektin, celulozu, kao i druga biljna vlakna. Na 100 gr ima 26 kcal. Semenke imaju 467 kcal, a ulje 879 kcal.
http://www.jelenastevanovic.rs
http://www.fitneszona.rs
No comments:
Post a Comment